Contact

Geluid in het nieuws

Deze rubriek bevat door de NSG geselecteerde opvallende berichten over geluidshinder in de media. Uiteraard kan de NSG niet instaan voor de inhoudelijke juistheid van de berichten.

Archief

Geluidssensoren in Almere

13 juni 2024

Vijftien geluidssensoren gaan in de gaten houden waar (te)veel geluid is. De instrumenten meten de intensiteit, aard en richting van het geluid. Zo kunnen er maatregelen genomen worden nog voordat er een klacht binnenkomt.
Inwoners hoeven zich geen zorgen te maken over privacy. De microfoons meten niet wat er bijvoorbeeld gezegd wordt.
Zie bron: omroepflevoland

Fatsoensregels bij klussen

10 juni 2024

Ga je klusherrie produceren en duurt het langer dan een dagje, vraag dan je buren welke tijden voor hen acceptabel zijn.
Zie bron: Telegraaf

A'dam accepteert herrie Schiphol niet

10 juni 2024

Amsterdam gaat Schiphol op het matje roepen vanwege de enorme extra geluidsoverlast deze zomer door onverwacht lang baanonderhoud op de luchthaven. ‘Dit betekent veel meer hinder voor al die mensen die niet op vakantie kunnen.’
Zie bron: Parool

Haags stadsparkje boven Utrechtse baan

10 juni 2024

Stadsparkje boven snelweg kost 38 miljoen euro, maar moet er komen. 'Werkt litteken van de stad weg' Het 'zeurende' project is gestart toen er is besloten om naast de Utrechtsebaan twee woontorens te bouwen met 655 huurappartementen, de Grotius I en II. Een overkapping boven de Utrechtsebaan tussen de Grotiusplaats en het Paleis van Justitie, zoals een stadsparkje, was destijds een voorwaarde voor de bouw van de torens, om daarmee geluidsoverlast voor de bewoners te voorkomen.
Zie bron: omroep west

Veel muziekevenementen

10 juni 2024

Birgit is klaar met geluidsoverlast van festivals: 'Je dreunt je bed uit'. Ze woont in Hilvarenbeek. Daar zijn dit jaar binnen een korte periode 29 festivals in en rondom Tilburg en Hilvarenbeek die meerdere dagen duren. Samen met honderdtwintig omwonenden heeft ze bij de gemeente een klacht ingediend.
Zie bron: Omroep Brabant 

KLM (v)liegt en bedriegt

06 juni 2024

Het verdienmodel van KLM is gericht op het lokken van passagiers uit het buitenland om via Schiphol om te vliegen. Dat omvliegen zorgt voor enorme schade aan het klimaat, geluidsoverlast en gezondheidsrisico’s voor omwonenden.
Zie bron: milieudefensie

Schrap 4de aanvliegroute en nachtsluiting Schiphol

06 juni 2024

De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) roept de overheid op om haar plannen voor een vierde naderingsroute én de nachtsluiting van Schiphol te staken. “Deze plannen zijn onnodig en pakken negatief uit voor de Nederlander.” Volgens de pilotenbond zorgt de vierde aanvliegroute ervoor dat ruim 1,3 miljoen Nederlanders te maken krijgen met meer vliegtuiggeluid, terwijl de voorgestelde nachtsluiting vliegvakanties onnodig duur maakt. Volgens VNV zijn er effectievere manieren om de geluidsdruk te verlagen
Zie bron: luchtvaartnieuws 

Defensie zoekt ruimte voor F-35's

03 juni 2024

Defensie onderzoekt het medegebruik door F-35-jachtvliegtuigen van burgerluchthavens Eelde, Lelystad en Twente. Defensie heeft door de oplopende internationale spanningen de komende jaren veel meer ruimte nodig. Uit de betrokken regio's komen veel zorgen.  
Zie bron: Luchtvaartnieuws 

Oegstgeest: meer dan de helft ervaart veel hinder.

03 juni 2024

In totaal heeft 53 procent van de inwoners vaak last van geluidshinder, 29 procent heeft er soms mee te kampen. Dat blijkt uit een onderzoek dat de gemeente uit heeft laten voeren. Er komt nu een nieuw actieplan om de overlast aan te pakken. De grootste bron van herrie komt van overvliegende vliegtuigen. 66 procent van de in totaal 1.382 inwoners die de vragenlijst van de gemeente invulden, gaven dit aan als veroorzaker van overlast. Ook auto’s werden vaak genoemd: 58 procent van deelnemers aan de enquête heeft last van langsrazend verkeer.
Zie bron: Sleutelstad

Handhaving 30 km/u door flits

30 mei 2024

Bijna een half jaar na de invoering van de nieuwe snelheid op veel Amsterdamse wegen gaat het Openbaar Ministerie (OM) de maximumsnelheid van 30 km/u in een groot deel van de stad handhaven. Naast vaste flitspalen komen er bij wijze van proef verrijdbare flitspalen langs wegen met veel kruisingen te staan, zogenoemde flexflitsers. Die blijven ongeveer twee maanden op een plek staan en gaan dan naar een andere locatie.
Zie bron: NOS

Maatregelen maakt Schiphol stiller

27 mei 2024

Het demissionaire kabinet kondigt verschillende maatregelen aan die de geluidsoverlast voor de omwonenden van Schiphol de komende jaren moet verminderen. De maatregelen hebben zo'n gunstig effect op de geluidsoverlast, dat tegelijkertijd het aantal vluchtbewegingen per jaar omhoog kan, van 452.500 naar tussen de 460.000 en 470.000.
Zie bron: NOS
Zie ook Rijksoverheid

Kerkklok 's nachts stil

27 mei 2024

De klokken in de kerktoren aan de Dorpsstraat zijn niet meer te horen tussen 23.00 en 7.00 uur. 'Na een geluidsmeting blijkt dat de norm voor nachtelijke uren wordt overschreden', zegt de gemeente Zuidplas, waar Zevenhuizen onderdeel van is. Daarop werd besloten het nachtelijk luiden van de klokken stop te zetten.
Zie bron: Omroep West

Luchtvaartbeleid coalitie

20 mei 2024

Volgens het hoofdlijnenakkoord dat PVV, VVD, NSC en BBB hebben gesloten moet in het luchtvaartbeleid de focus liggen op het op orde brengen van de rechtsbescherming van omwonenden van Schiphol, maar wel met behoud van de netwerkkwaliteit. Wat dat concreet betekent, is nog niet duidelijk. In de komende weken wordt er een ministersploeg gezocht die de details van het hoofdlijnenakkoord gaat uitwerken. Wat wel al concreet is, is dat de vliegtaks omhoog gaat.
Zie bron: Luchtvaartnieuws