Geluid in het nieuws

Deze rubriek bevat door de NSG geselecteerde opvallende berichten over geluidshinder in de media. Uiteraard kan de NSG niet instaan voor de inhoudelijke juistheid van de berichten.

Archief

Hitte en burenlawaai

17 augustus 2018

Het aanhoudende warme weer leidt tot veel meer klachten over geluidsoverlast dan normaal bij de politie-eenheden in Gelderland. 'Denk aan je buren', is daarom de dringende oproep van de politie. Vanuit Nijmegen ontving de politie alleen al in de eerste vijf dagen van deze maand 35 telefoontjes over luidruchtige buurtbewoners en harde muziek. Dat komt neer op gemiddeld zeven telefoontjes per dag. ,,Dat zijn er heel veel. En die cijfers zijn niet uniek voor Nijmegen. In andere plaatsen is het aantal meldingen vergelijkbaar’’, zegt een woordvoerder van de politie Oost-Nederland. 
Zie bron: De Gelderlander

 

Een akoestische aanval: massahysterie?

17 augustus 2018

Zowel medewerkers van het Amerikaanse consulaat in China als in Cuba klagen over extreem hoge tonen te vergelijken met krekelgetsjirp. Ook worden er piepjes waargenomen in extreem hoge frequenties. Er heerst nog veel onduidelijkheid over de oorzaak. Het zou gaan om sonische aanvallen met een ultrasoon wapen. Er zijn medewerkers naar huis gestuurd met vreselijke hoofdpijn, slaaptekorten, concentratieproblemen en zelfs hersenschade. Er doen een aantal wildwestverhalen de ronde. Zo zouden China en Cuba een akoestische aanval hebben ingezet tegen de Amerikaanse ambassade. In 1989 is de Panamese leider Manuel Noriega uit zijn schuilplaats verdreven met nummers van Guns N’Roses en Bon Jovi met zeer hoog volume. Het kan dus wel, maar het is nog steeds zeer onwaarschijnlijk. Geluiden met die volumesterkte voelen als een stomp in de maag en kunnen aanzetten tot braken. De klachten van medewerkers van beide ambassades kwamen daar niet mee overeen.
Zie bron: doof

Geluidsetiquette

17 augustus 2018

Stil om ons heen is het zelden. Wat mag wel en wat mag niet? Vier geluidskwesties met antwoorden van etiquette-expert Beatrijs Ritsema. 
1. Je zit net rustig op een terrasje als een vriendengroep zich een tafeltje verderop installeert. Ze voeren op hoge toon het woord. Mag je daar iets van zeggen?
2. Het is een zwoele zomeravond en je zit gezellig met je vriendin buiten te kletsen op het balkon. Hoe laat moet je naar binnen?3. Mag je dan ook muziek draaien in de tuin of op je balkon?
4. In de stiltecoupé in de trein moet het ook echt stil zijn. Wat als twee medereizigers gezellig samen een filmpje zitten te kijken in de ‘normale’ coupé?
Bekijk de antwoorden in het Dagblad van het Noorden 

Kermisfeesten gaan niet door

17 augustus 2018

De Kermisfeesten in Oss gaan niet door. De rechtbank besloot dat de buitenfeesten door mochten gaan, maar zonder muziek. Dat ziet de organisatie echter niet zitten. Enkele buurtbewoners waren een rechtszaak begonnen vanwege geluidsoverlast. De horecaondernemers laten in een reactie weten teleurgesteld te zijn. "Kermisfeesten zonder muziek op straat zijn in onze ogen ondenkbaar." Ze hebben het volledige buitenprogramma daarom geannuleerd. Daarmee komt er een eind aan een 13-jaar oude feesttraditie. "We doen dit met pijn in ons hart." De organisatoren proberen daarom een alternatief feestje in de bestaande kroegen te vieren.Tijdens de Osse kermis staat er ieder jaar een grote feesttent in de Eikenboomgaard. Zeven dagen lang is het daar feest met optredens van dj's en bands. En dat zijn mensen die in die straat wonen zat. Theo Henskens: "Vorig jaar stond het podium pal voor mijn huis. Het geluid liep op tot 90 of 100 decibel. Je doet dan echt geen oog dicht." Zijn vrouw Christine vult aan: "De muren en kopjes trilden ervan en de tv was niet te horen. Gek werden we ervan." Ze worden gesteund door hun buren. "Er staan grote hekken en een enorme tent voor onze huizen. Het is hier dan zeven dagen lang echt onleefbaar."
Zie bron: omroep brabant

Asfalt kan stiller

17 augustus 2018

Het hinderlijke geluid dat van wegen afkomt, wordt voor een aanzienlijk deel veroorzaakt door het geruis van banden op het asfalt. Waar ze contact maken met het wegdek vervormen de banden voortdurend, waardoor ze de lucht in trilling brengen: geluid. Dit effect wordt  nog versterkt door oneffenheden in het asfalt. Door te spelen met de grootte van de poriën in het asfalt, de dikte van de laag asfalt en de gladheid van het oppervlak wordt het geluid beheersbaar. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Marieke Bezemer-Krijnen aan de Universiteit Twente.
Zie bron: deingenieur

 

Muziek mag niet verder hoorbaar zijn dan 10 meter

17 augustus 2018

Officieel mogen schippers versterkt geluid aan boord hebben zo lang dat niet verder dan tien meter rondom de boot te horen is.
Maar dit verbod wordt nauwelijks gehandhaafd, waardoor de herrie van feestende plezierschippers een grote overlastbron aan het worden is in de binnenstad. Tussen 23 augustus en en 25 augustus gaat de gracht daarom tussen 15.00 uur en middernacht dicht voor de pleziervaart, om te testen of dat verbetering oplevert. Schepen mogen de gracht nog wel uit, maar niet meer in. Het verbod geldt niet voor de passagiersvaart.
Zie bron: Hetparool

Verhuurder treedt niet op.

03 augustus 2018

Het protest is gericht tegen de buurman die verantwoordelijk zou zijn voor veel geluidoverlast. Ook is hij boos op de verhuurder. Die zou te weinig doen aan de al jarenlange voortslepende burenruzie. Directeur zegt in een reactie dat hij niet eens kan ingrijpen. "Er is echt geen sprake van structurele geluidoverlast. Dat blijkt uit onze dossiers en uit de dossiers van de politie. De enige verplichting die wij als woningcorporatie hebben, is dat we huurders rustig en vrij woongenot 'moeten' bieden. Dat betekent niet dat de buurman geen feestje mag houden, of op een muziekinstrument mag spelen.
Zie bron: omroepbrabant

Geluidmetingen Lowlands

03 augustus 2018

Elk jaar zijn er in juni en augustus twee muziekevenementen bij Walibi (Dronten). De Raad van State was twee jaar geleden akkoord met de gestelde geluidsnormen in de vergunning. Inwoners van omringende gemeenten hebben toch last van de evenementen. Tijdens Defqon 2018 zijn er geluidsmetingen gedaan. De gemeenten Nunspeet, Elburg en Oldebroek laten tijdens Lowlands opnieuw metingen doen. Omwonenden kunnen daarbij helpen.
Zie bron: elburg.nl

Optreden politie tijdens Sneekweek

01 augustus 2018

Tegen geluidsoverlast zal tijdens de Sneekweek streng worden opgetreden. Boten waarvan muziek komt die de complete haven wakker houdt, worden desnoods de stad uitgestuurd.
Zie bron: lc.nl

Burenlawaai leidt tot dodelijke schietpartij

01 augustus 2018

Justitie verdenkt een 35-jarige man uit Geleen van moord op zijn benedenbuurman en poging tot moord op diens partner. Doy S. schoot beiden neer tijdens een ruzie over geluidsoverlast op 22 april dit jaar. S. had zich bij de benedenburen beklaagd over geluidsoverlast. Toen ze bleven doorgaan met feesten, liet hij een zware vuurwerkbom voor de woning van de man en vrouw ontploffen. Daarop stormde de buurvrouw gewapend met twee keukenmessen woedend naar de woning van S., samen met haar partner. S., prominent lid van Satudarah, had inmiddels drie vrienden opgetrommeld met honkbalknuppels. Uiteindelijk liep de ruzie uit de hand en schoot S. eerst de buurman en vervolgens de buurvrouw neer. De man overleed. „Als je geluidsoverlast door buren zo oplost, is er een lage drempel voor het toepassen van excessief geweld”, aldus het OM dinsdag. De rechtbank in Maastricht verwierp een verzoek van de advocaat van S. om zijn cliënt wegens noodweer vrij te laten.
Zie bron: RD

Toenemende herrie op de Amsterdamse grachten

31 juli 2018

Varen op de Amsterdamse grachten is populair. Er zijn duizenden bootjes in Amsterdam en door het aanhoudende zomerweer is het soms enorm druk op het water. De toenemende drukte op het water zorgt ook voor meer overlast en klachten. Waar in 2017 nog 1139 overlastmeldingen in een heel jaar binnen kwamen, zijn er dit jaar nu al 2800 klachten binnen, een enorme stijging dus. Vorig jaar werden er bij negen acties 185 boetes uitgeschreven. Volgens verkeerswethouder Sharon Dijksma faalt het handhavingssysteem op het water en moeten er meer toezichthouders worden ingezet. Op dit moment zet Waternet net als vorige zomer zes extra toezichthouders in die tot 1 uur in de nacht aan het werk blijven.
Zie bron: AT5

Was het vroeger stiller?

30 juli 2018

Stilte lijkt een schaars goed geworden. Vliegtuigen, muziekfestivals, windturbines en huisfeestjes; het regent geluidsklachten. Nee, dan vroeger, toen was het nog rustig... Toch? Een zomerse bries laat de wijde omgeving van een technofestival meegenieten. In het Noorderplantsoen in Groningen fiets je van boombox naar boombox. Op het platteland wordt de stilte doorbroken door het gezoem van windmolens. Terwijl wij ons gezamenlijk ergeren aan lawaai van festivals, windturbines en vliegvelden zijn er een aantal veranderingen aan te wijzen die de samenleving de afgelopen decennia juist stiller hebben gemaakt.
Zie bron: dvhn.nl

Luchtvaart moet krimpen

28 juli 2018

Door de nieuwbouwplannen rondom Schiphol krijgen zo'n 172.000 meer mensen last van geluidshinder en (ultra)fijnstof. Daarvoor waarschuwt de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland op basis van een eigen inventarisatie van de laatste woningbouwcijfers. De cijfers tonen dat het onverantwoord is Schiphol te laten groeien. Door de fikse uitbreiding van de woningbouw onder de aanvliegroutes van Schiphol ontstaat een grote toename van bewoners die geluidsoverlast gaan ervaren'', stelt de milieuorganisatie. Volgens de federatie zullen ruim 14.000 van de nieuwe bewoners ,,ernstige geluidshinder'' ondervinden.
Zie bron: lc.nl

 

festival stil gelegd

25 juli 2018

Een festival in Leeuwarden werd stilgelegd wegens overschrijding van de  geluidsnorm. Een ander festival gaat redelijk zijn normale gang.  Toch 'is de lol eraf' bij de organisator. Festivals zijn klaar met regels Leeuwarden. Het programma na een uur 's nachts, als de 'nachtwaarde' ingaat, is aangepast. - onder meer met ‘silent disco’-koptelefoons en een ‘podiumbakfiets’ die buiten bereik van de gevreesde ‘front of house’-meetpunten bleef.
Zie bron: Leeuwarder courant.

GELUID IN HET NIEUWS

Muziek mag niet verder hoorbaar zijn dan 10 meter

Dat is de regel op de Amsterdamse grachten... Verder >

Asfalt kan stiller

Een promotieonderzoek... Verder >

Kermisfeesten gaan niet door

Rechter verbood niet de feesten maar wel de muziek... Verder >

Geluidsetiquette

Hoe hoort het eigenlijk?... Verder >

Een akoestische aanval: massahysterie?

Het Amerikaans consulaat op Cuba en in China werden geteisterd door een reeks akoestische aanvallen. Althans, dat werd gedacht... Verder >

geluidnieuws_logo

CONGRES AGENDA

Nationale geluidshinderdag 2018
27 maart 2018

Geluid en transformatie, de opgave voor gemeenten!... Verder >

NSG-bijeenkomst: Geluidshinder, hoe te duiden?
09 januari 2018

Op deze NSG-themabijeenkomst wordt inzichtelijk gemaakt wat er allemaal een rol speelt en hoe hinder anders dan alleen in decibellen beheersbaar kan worden gemaakt... Verder >

Masterclass Soundscape
03 oktober 2017

De naderende Omgevingswet (maar ook de huidige wetgeving) biedt namelijk veel kansen voor deze nieuwe manier van nadenken over geluid... Verder >