Contact

Burenlawaai: wat is 'normaal'?

Nieuwe NSG-brochure 'Geluidshinder - Buren'

Delft, 23 juni 2003

Om ergernis bij de buren te vermijden is het noodzakelijk bewust met geluid om te gaan. Maar wat is ‘geluidsbewust’? En hoeveel geluid moet je van de buren accepteren; wat is ‘normaal’? De nieuwste NSG-brochure geeft daarop het antwoord.

Lawaai van buren staat - na wegverkeerslawaai - op de tweede plaats van de meest voorkomende vormen van geluidshinder in Nederland. Bijna een kwart van de Nederlanders wordt ernstig gehinderd door geluid van hun buren. Muziek van radio en cd hindert de meeste mensen, gevolgd door lopen met hard schoeisel over harde vloerbedekkingen. Dagelijks krijgt de NSG daarover tientallen vragen. Daarom heeft ze een uitgebreide brochure samengesteld die op de meest voorkomende vragen een antwoord geeft.

Sociale normen

Het boekje ‘Geluidshinder – Buren’ is een hulpmiddel om hinder van buurgeluiden te verminderen. Het is met name geschreven voor mensen die hinder ondervinden van hun buren. Maar de brochure biedt ook handige tips voor mensen die hinder bij hun buren willen voorkomen of verminderen. Daarnaast is het nuttig voor mensen die bemiddelen bij conflicten over burengeluid, zoals verhuurders, huismeesters en (verenigingen van) eigenaren.
Buurgeluiden worden een probleem wanneer ze de rust verstoren of ons hinderen bij onze bezigheden. In de brochure is daarom aangegeven wat de meeste mensen nog van elkaar accepteren. Zo blijkt uit onderzoek dat driekwart van de mensen overdag weinig problemen heeft met een kwartiertje muziek van de buren.

Overleg

Uiteraard is het belangrijk om met buren te praten wanneer er hinder is. Als je de oplossingen kent, heeft zo’n gesprek meer kans van slagen. Trakteer de buren daarom niet op verwijten, maar op tips. Bijvoorbeeld een dreunende wasmachine op rubbers zetten of een hond trainen om zonder blaffen alleen te zijn. Weet wat wel en niet kan en wat een eventuele verhuurder of de politie kan doen. De gang naar de rechter is immers een uiterste noodgreep.
Als je samen met de buren de praktische tips uit de brochure toepast, kan de hinder in de meeste gevallen tot een aanvaardbaar niveau teruggebracht worden.

Brochure ‘Geluidshinder - Buren’