Geluid in het nieuws

Deze rubriek bevat door de NSG geselecteerde opvallende berichten over geluidshinder in de media. Uiteraard kan de NSG niet instaan voor de inhoudelijke juistheid van de berichten.

Archief

VVD: doorgroei Schiphol

23 mei 2018

De VVD in de Tweede Kamer vindt dat luchthaven Schiphol moet kunnen doorgroeien. Op dit moment mogen er hooguit 500.000 vliegbewegingen per jaar plaatsvinden. Dat maximale aantal moet volgens VVD-Kamerlid Remco Dijkstra omhoog. Helemaal doordat de opening van Lelystad Airpoirt is uitgesteld. Dat meldt NU.nl.

'Ik zal de minister vragen om in overleg met de sector en belanghebbenden op te treden om die groei veilig en met zo min mogelijk hinder te realiseren', zegt het kamerlid tegen NU.nl.

Eerder concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) dat de groei van Schiphol gepaard zou gaan met veiligheidsproblemen. Volgens de raad wordt er vooral gepraat over groei, maar niet over veiligheid. Ze waarschuwen voor de complexiteit van het luchtruim boven Schiphol en zeggen dat de veiligheid op den duur niet meer te waarborgen is. 
Zie bron: AT5

AH: inzet elektrische trucks

23 mei 2018

 

Albert Heijn zet nieuwe e-trucks in
Foto: Albert Heijn Pers (Twitter)

De voertuigen worden gebruikt voor de overslaglocatie in Amsterdam en zullen van daaruit Amsterdam en de regio bedienen. De zogeheten FUSO eCanter is volgens Mercedes de eerste lichte vrachtwagen die geen CO2, NOx, CH, CO, SO2 en fijnstof uitstoot. De motor maakt nauwelijks geluid.
Zie bron: distrifood

Den Bosch treedt niet op tegen cafe

23 mei 2018

De gemeente Den Bosch treedt niet op als er in café Lohengrin in de Zuiderpassage in Den Bosch teveel geluid wordt geproduceerd. Voorwaarde is dat dat maar een keer per week gebeurt, niet langer dan drie uur duurt en ’s avonds om tien uur is afgelopen.  In het café repeteren veel Bossche 'carnavalsclubkes'. Een man die boven Lohengrin woont, klaagt over geluidsoverlast. Hij kreeg gelijk van een gemeentelijke bezwarencommissie. Daardoor dreigden de clubkes op straat terecht te komen.  Het college van B en W volgt dat advies niet en wil nu een compromis zien te vinden tussen de bewoner en het café.
Zie bron: omroepbrabant

Belevingsvlucht Lelystad: 30 mei

11 mei 2018

De belevingsvlucht op 30 mei vindt plaats tussen 15.30 en 20.30 uur. Omdat luchthaven Lelystad nog niet geopend is voor het grote vliegverkeer, vertrekt het vliegtuig vanaf Schiphol. Dit betekent ook dat het vliegtuig niet op Lelystad kan of mag landen. Voor het gebied tussen Almere en Dronten geeft de belevingsvlucht daardoor geen goed beeld. Daarbuiten heeft het niet landen en opstijgen van Lelystad geen consequenties voor de beleving. De Boeing 737-800 vliegt bij de belevingsvlucht minimaal een keer over alle routes die in de toekomst vanaf Lelystad gevlogen gaan worden. Op een aantal routes komt het toestel vaker langs. De route over de Veluwe wordt volgens de planning twee keer gevlogen. In beide gevallen vliegt het toestel net als in de toekomstige situatie van noord naar zuid. Op het bijgevoegde kaartje zijn de twee vliegroute over de Veluwe weergegeven. Alle routes zijn te bekijken via de website die het ministerie voor deze belevingsvlucht heeft ingericht: www.belevingsvlucht.nl. Tijdens de belevingsvlucht worden op elf plaatsen geluidsmetingen verricht.
Zie bron: veluweland

Gebroken nachten door goederentreinen

08 mei 2018

Mensen die in de buurt van het spoor tussen Den Bosch en Geldermalsen wonen, zullen per nacht drie tot zes keer wakker worden als er een afslag van de Betuwelijn naar Brabant komt. Dat blijkt uit een onderzoek van TNO. Ook in het rapport staat  dat sommige huizen onbewoonbaar zullen worden.  Het gaat om een plan van het ministerie van Infrastructuur om meer treinverkeer tussen Meteren en Boxtel te laten lopen. Bij Meteren zou dan een afslag van de Betuweroute komen, die naar het Zuiden afbuigt en via Den Bosch naar Boxtel loopt.  Het onderzoek van TNO is aangevraagd door de gemeenten Den Bosch, Geldermalsen, Zaltbommel, Maasdriel en Neerijnen. Zij vinden de nieuwe spoorboog niet nodig.
Zie bron: omroepbrabant.nl

Ruzie in Paramaribo

07 mei 2018

De pastor van de volle-evangeliegemeente in Paramaribo trachtte bij zijn arrestatie een vinger in het oog van een politieman te steken. De kerkgangers namen hun pastor in bescherming. De politie wilde de geluidsinstallatie meenemen. Toen hij zich hiertegen verzette, is er versterking ingeroepen.  De kerkdienst werd gehouden buiten de voorschreven vergunningvoorschriften. Daarin staat dat er op de zondagochtend van 8 tot 13 uur diensten gehouden mogen worden en op maandag-, woensdag- en vrijdagavond van 20 uur tot 22 uur, met geluid tot zeventig decibel. De kerk heeft voorzorgsmaatregelen getroffen door airco's te plaatsen en het gebouw dicht te houden tijdens de diensten. De voorganger zou op momenten die niet in de vergunning zijn opgenomen kerkdiensten hebben gehouden met open vensters.
Zie bron; De Ware Tijd

Bonte avond loopt in papieren

04 mei 2018

Een bonte avond van de Kabouters, een groep Belgische kinderen, loopt voor de Alphense kampeerboerderij De Kiek in de papieren. Wegens geluidsoverlast houden burgemeester en wethouders vast aan een oplegde dwangsom van 2000 euro.
Zie bron: AD

Vakantie-ellende

04 mei 2018

Geluidsoverlast van religieuze uitingen wordt door een hele grote groep vakantiegangers als hinderlijk, ernstig of zelfs oorverdovend ervaren. Soms gaat klokgelui s’nachts gewoon door en moskeen doet 's morgens heel vroeg een oproep tot gebed. Anders dan wakker liggende burgers en toeristen luistert er feitelijk niemand naar. In dit digitale tijdperk ligt de oplossing voor het grijpen: verplaats de(tijds)waarschuwingen naar wijdverbreide moderne ICT-media. Verbiedhet klokgebeier. De Ghanese regering voegt de daad bij woord: luidruchtige oproepen tot gebed uit moskeeën worden verboden. Voortaan worden ze verspreid via een groeps-whatsApp. Geweldig idee, en óók direct doen voor alle andere geluidsoverlast gevende geluidsbronnen als kerkklokken; in de hele wereld.
Zie bron: wallstreetweb.nl

Sluipend lawaai maakt ziek

03 mei 2018

Als het over schadelijke decibels gaat, denken we vaak aan concerten en festivals. Maar wat met het sluipende lawaai rondom ons, veroorzaakt door auto’s, vrachtwagens, treinen, vliegtuigen, drilboren, slijpschijven, en die vriendelijke, maar met een schelle schaterlach gezegende onderbuur? Wat doet al dat lawaai met onze gezondheid, in het tweede lawaaierigste land van Europa? ‘Te veel herrie rond je huis veroorzaakt slaapverstoring, en zelfs hart- en vaatziekten.’ Samen met Nederland en Luxemburg vormen we als Benelux het lawaaierigste stukje van Europa. Tijd om onze koffers te pakken richting Ierland, IJsland of Finland, de drie stilste landen van Europa?
Zie bron: humo.be

Herrie op de Amsterdamse grachten

02 mei 2018

In Amsterdam kwamen vorig jaar kwamen 1339 meldingen binnen over overlast op het water, een stijging van 9 procent ten opzichte van 2016. Mensen ergerden zich vooral aan lawaai. Daarover kwamen 975 meldingen binnen, een stijging van bijna 30 procent. Het aantal meldingen over vaargedrag (89) daalde met de helft en over snelheid bleef nagenoeg gelijk (275).
Zie bron: lc

Windturbines te luidruchtig

02 mei 2018

De stichting 'Hou Friesland Mooi' stelt dat na aanpassingen van grote turbines in het windpark Nij Hiddum-Houw op de kop van de Afsluitdijk nog steeds te veel lawaai zullen produceren. De Nederlandse geluidsnormen zijn de slechtste in Europa, betogen ze. Bovendien gaat het om een jaargemiddelde van geluid op de gevel, waardoor er niet te handhaven is op hoge pieken.
Zie bron: lc

'Muziekweg' snel weg

02 mei 2018

 Door ribbels in de weg klinkt het Friese volkslied als er een auto overheen rijdt. Maar na klachten van omwonenden wordt alles weer weggehaald.
Zie bron: NOS en luister

GELUID IN HET NIEUWS

Den Bosch treedt niet op tegen cafe

Gemeente zoekt compromis... Verder >

AH: inzet elektrische trucks

Albert Heijn gaat in Amsterdam en omgeving rijden met vier nieuwe volledig elektrische distributietrucks... Verder >

VVD: doorgroei Schiphol

Nu Lelystad wordt uitgesteld moet Schiphol doorgroeien... Verder >

Belevingsvlucht Lelystad: 30 mei

Omwonenden kunnen horen wat hen te wachten staat... Verder >

Gebroken nachten door goederentreinen

TNO onderzocht mogelijke afslag Betuwelijn naar Brabant... Verder >

CONGRES AGENDA

Nationale geluidshinderdag 2018
27 maart 2018

Geluid en transformatie, de opgave voor gemeenten!... Verder >

NSG-bijeenkomst: Geluidshinder, hoe te duiden?
09 januari 2018

Op deze NSG-themabijeenkomst wordt inzichtelijk gemaakt wat er allemaal een rol speelt en hoe hinder anders dan alleen in decibellen beheersbaar kan worden gemaakt... Verder >

Masterclass Soundscape
03 oktober 2017

De naderende Omgevingswet (maar ook de huidige wetgeving) biedt namelijk veel kansen voor deze nieuwe manier van nadenken over geluid... Verder >